„𝐖𝐲𝐛𝐢𝐞𝐫𝐚𝐣 𝐛𝐞𝐳𝐩𝐢𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚̨ 𝐳̇𝐲𝐰𝐧𝐨𝐬́𝐜́”

„𝐖𝐲𝐛𝐢𝐞𝐫𝐚𝐣 𝐛𝐞𝐳𝐩𝐢𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚̨ 𝐳̇𝐲𝐰𝐧𝐨𝐬́𝐜́”

To druga edycja kampanii realizowanej przez 𝐄𝐅𝐒𝐀 we współpracy z Państwową Inspekcja Sanitarną na terenie województwa podkarpackiego. Ubiegłoroczna kampania cieszyła się lokalnym i globalnym zainteresowaniem, osiągnięty został jej cel, a Polska uzyskała miano lidera wśród państw członkowskich uczestniczących w ww. kampanii. O bezpieczeństwo żywności, którą spożywają mieszkańcy Europy dba EFSA oraz jej lokalne odpowiedniki, czyli krajowe urzędy i instytucje naukowe.

Aby w pełni delektować się jedzeniem, musisz mieć pewność, że jest ono bezpieczne. Dzięki nauce możesz być spokojny! Żywność dostępna na polskim rynku jest bezpieczna. Są produkty bardziej i mniej wartościowe pod względem odżywczym, ale wszystkie są bezpieczne.

Cele kampanii:

  • zwiększenie wiedzy społeczeństwa na temat roli nauki w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności,
  • zachęcenie społeczeństwa do dokonywania świadomych wyborów żywieniowych.

Grupa docelowa: osoby w wieku 25-45 lat ze szczególnym uwzględnieniem kobiet i młodych rodziców.

Na jakie pytania odpowiemy?

  1. 𝐒𝐮𝐩𝐥𝐞𝐦𝐞𝐧𝐭𝐲 𝐝𝐢𝐞𝐭𝐲 – czym są suplementy? Jakie są różnice między nimi a lekami OTC? Jakie pełnią funkcje w diecie? Jaki mają wpływ na organizm człowieka?
  2. 𝐇𝐢𝐠𝐢𝐞𝐧𝐚 𝐳̇𝐲𝐰𝐧𝐨𝐬́𝐜𝐢 – (w tym tematyka chorób przenoszonych drogą pokarmową) – jak prawidłowo przechowywać żywność? Jak ważne jest przestrzeganie odpowiednich zasad higieny i postępowania z żywnością? Jakie zachowania pozwalają na minimalizację lub uniknięcie zagrożeń.
  3. 𝐙𝐧𝐚𝐤𝐨𝐰𝐚𝐧𝐢𝐞 𝐳̇𝐲𝐰𝐧𝐨𝐬́𝐜𝐢 (z uwzględnieniem alergenów– jak prawidłowo czytać etykiety produktów żywnościowych? Jakie korzyści płyną z czytania etykiet? Jaka jest różnica między datą minimalnej trwałości a terminem przydatności do spożycia? 

 

Comments are closed.