Projekt „Karpackie smaki na granicy dwóch kultur” realizowany w ramach Polsko-Ukraińskiej Rady Wymiany Młodzieży z dotacji MEN.

Projekt „Karpackie smaki na granicy dwóch kultur” realizowany w ramach Polsko-Ukraińskiej Rady Wymiany Młodzieży z dotacji MEN.

Od kilku dni w Zespole Szkół Spożywczych Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu przebywa grupa studentów i nauczycieli z Użgorodu na Ukrainie. W ramach partnerskiego projektu  uczestnicy poznają dziedzictwo kulinarne Podkarpacia i Zakarpacia. Jednym z elementów wymiany 27 września 2019r. odbyła się prezentacja dorobku w zakresie popularyzacji idei szkoły promującej zdrowie. Goście zostali zapoznani ze strategią szkoły promującej zdrowie w języku ukraińskim i polskim. W tym dniu odbyły się jeszcze warsztaty kulinarne pod hasłem „Najlepszy proziak”. W zajęciach tych uczestniczyli oprócz gospodarzy i gości z Użgorodu uczniowie innej szkoły promującej zdrowie – Szkoły Podstawowej nr 11 z Oddziałami Integracyjnymi w Jarosławiu.

 

Prezentacja Teresy Krasnowskiej- koordynatora podkarpackiej sieci szkół promujących zdrowie
Pyszne proziaki w wykonaniu młodzieży

Strategia tworzenia w j. ukraińskim


Comments are closed.